Blynai Lietuvoje yra labai populiarus patiekalas, kuris valgomas tiek įprastomis dienomis, tiek švenčių metu. Mes mėgstame bulvinius blynus, kurie labai mėgstami ir šalti. Taip pat labai mėgstame ir miltinius blynus, kurie gali būti gardinami įvairiausiomis uogienėmis. Pasirinkimas labai platus ir kiekvienas turintis lakią fantaziją gali drąsiai eksperimentuoti su produktais bei sumąstyti pačius neįprasčiausius receptus blynams.
Šiuo metu internete yra labai daug puslapių, kur skelbimai receptai. Daugelis žmonių linkę tuo pačiu pasidalinti savo atradimais, kurie džiugina tiek virtuvės šefus, tiek kartais gaminti mėgstančius asmenis.
Tačiau šįkart mes norime pakalbėti apie įdomius faktus, kurie yra susiję su blynais. Toks paprastas patiekalas turi tokią įdomią istoriją su kuria galite susipažinti žemiau.
Tradicija per Užgavėnes valgyti blynus yra gaji daugiau nei 1000 metų. Lietuviai labai dažnai galvoja, kad užgavėnės yra tik jų šventė ir kitos tautos mieliau renkasi helovyno alternatyvą. Visgi, tai visiškai kitokios šventės, kurios reiškia skirtingus dalykus. Net ir tolimiausios šalys švenčia užgavėnes. Gal kiek kitaip nei mes lietuviai esame įpratę, tačiau blynų kepimas yra labai svarbi tradicija.
Viduramžių metu buvo tikima, kad iškepus pačius pirmus tris blynus jų negalima valgyti. Kodėl? Kadangi jie yra šventi, tad reikia jais atitinkamai ir pasirūpinti. Dažniausiai tokie blynai būdavo peržegnojami ir paprasčiausiai padedami ant palangės. Kai jie sugesdavo – būdavo išmetami. Įvertinus, kad tais laikais labai trūko maisto – toks blynų gadinimas atrodo juokingas. Visgi, tuo metu “karaliavo” religija, o ne logika.
Blynai, kaip patiekalas, egzistuoja daugelyje labai įvairių kultūrų. Žinoma, jie gaminami labai skirtingų formų, jiems pagaminti naudojami labai skirtingi ingredientai. Svarbiausia nebijoti išbandyti kitų šalių virtuvinių šedevrų. Galbūt jų blynai yra dar skanesni?
Prancūzai turi kiek neįprastą blynų kepimo būdą. Viena ranka jie maišo tešlą arba kepa, o kitoje laiko monetą. Darbo metu sugalvoja norą ir tiki, kad jis išsipildys jeigu bus laikomasi viso ritualo. O gal pabandom ir tai Lietuvoje? Gal norai virs realybėmis?
Pirmasis blynų receptas oficialiai išspausdintas knygoje XV amžiuje. Jis buvo pateiktas vienoje anglų šefo knygoje. Įvertinus tai, kad tuo metu spausdintas žodis buvo retenybė – tai tikrai reikšmingas faktas.
Turbūt neteko girdėti, kad W. Shekspyras labai mylėjo blynus. Įdomu tai, kad jo meilė blynams buvo tokia didelė, kad dažnai šį patiekalą jis minėjo savo pjesėse. Retas tai pastebi, tačiau žinant ir pradėjus ieškoti pamatysite, kad kūryboje blynai valgomi gana dažnai.
Keisčiausi pasaulio faktai apima ir blynų išmetimo į aukštį rekordą, Anglijos vietinis šefas jį sugebėjo išmesti į 320 metrų aukštį. Rekordas gal kiek keistas, nežinoma, kam reikalingas, tačiau toks yra. Jeigu norite jį pranokti – teks nemažai praktikuotis ir iškepti tikrai labai daug blynų.
Kai jau sužinojote daugiau apie blynus – laikas pagaliau įkaitinti keptuvę ir pasigaminti skaniausius blynelius, kuriuos galima gardinti neįprasčiausiais padažais.
Leiskite savo skrandžiui jaustis puikiai!