kaip dažnai valgyti žuvį
Maistas

Kaip dažnai reikėtų valgyti žuvį?

Visiems teko girdėti, kad žuvį valgyti yra sveika bei naudinga organizmui, kadangi ji turi mažiau kalorijų negu mėsa, yra prisotinta vitaminais B2 ir D, kalcio, geležies ir kitų mineralinių medžiagų.

Šiame straipsnyje aptarsime kaip dažnai reikėtų valgyti žuvį bei kokią naudą bei grėsmę tai atneša organizmui.

Nauda

Specialistai rekomenduoja valgyti žuvį bent 2 kartus į savaitę po 300 g. dėl savo įvairiapusės naudos, kuri yra suteikiama žmogaus organizmui.

Visų pirmą, žuvies vartojimas stiprina širdį. Reikia reguliariai vartoti įvairiausius žuvies patiekalus, tokius kaip žuvies kotletai, žuvienė, suktinukai, tada gerėja kraujagyslių elastingumas, bendra širdies ir kraujagyslių būklė. Taip pat gaunant Omega 3 riebias rūgštis, galima sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Visų antrą, dažnas žuvies vartojimas gerina smegenų veiklą, kadangi pagerėja smegenų gebėjimas apdoroti daugiau informacijos ir išsaugoti proto aštrumą vyresniame amžiuje. Taip pat jau minėtos Omega 3 rūgštys mažina aukštą kraujo spaudimą, insulto ir demencijos riziką.

Visų trečią, ji didina kaulų tankį, nes žuvis turi didelę kalcio koncentraciją. Dėl didelio Omega 3 kiekio organizme palaikomas sveikų ir stiprių kaulų bei sąnarių balansas. Taip pat valgant daugiau žuvies galima sumažinti reumato, artrito, raumenų skausmą ir net kai kuriais atvejais išvengti osteoporozės.

Visų ketvirtą,  kalbant apie nėščiąsias, joms yra labai svarbu valgyti pakankamą žuvies kiekį, kadangi taip organizmas pasipildo DHR rūgštimis,kurios užtikrina normalų ir sveiką kūdikių akių ir smegenų vystymąsi. Žuvį nėščiosios turėtų valgyti reguliariai, tad tai turi tapti mitybos įpročiu.

Paskutinė nauda yra tai, kad žuvies valgymas padeda kontroliuoti diabetą, nes gali padidėti DTL cholesterolio lygis, kuris padeda sumažinti „blogųjų“ riebalų kiekį. Tad sergantiems šia liga, labai svarbu yra papildyti savo racioną bei reguliariai vartoti žuvį, kurį turi omega 3 rūgštis.

Grėsmė

Nors, be jokios abejonės, žuvį reikia valgyti reguliariai bei tam tikromis porcijomis, bet reikėtų nepamiršti, kad ne visa žuvis yra sveika. Reikia atkreipti dėmesį, kad  jūros vandenyse augusių žuvų reikia suvartoti apie 200 gramų per savaitę moterims, kurios dar planuoja susilaukti vaikų, ir iki 400 gramų tiems, kas nebeplanuoja.

Toks ribojimas egzistuoja, kadangi jūros žuvis gali turėti didelį kiekį dioksinų, kurie gali sukelti vėžį arba padidinti mutacijos riziką. 

Kadangi šiais laikais vandenynai yra stipriai užteršti, reikia stengtis rinktis žuvį tik iš švariausių vandenynų tokių kaip Šiaurės Atlanto vandenyno bei Šiaurės jūros ir vartoti ją tik tam tikrą kiekį. Dažniausiai žuvis pagauta ežere ar upėje yra sveikesne, tad nereikėtų vengti jos vartojimo.

Taip pat yra rekomenduojama vengti konservuotų žuvies produktų. Geriausia yra ją pagaminti patiems, toks būdas bus daug sveikesnis. Ne mažiau svarbus dalykas yra tas, kad nereikėtų piktnaudžiauti konservuotu tunu, kadangi ši žuvis savyje kaupia gyvsidabrį, o didesnis jo kiekis yra pavojingas sveikatai

Apibendrinant

Straipsnyje aptarėme kaip dažnai reikėtų vartoti žuvį ir koks yra jos poveikis žmogaus organizmui. Žinoma, reikia palaikyti žuvies balansą savo racione, bet taip pat ir atsižvelgti į grėsmes, kurios gali kilti neatsargiai ją vartojant.