Sveikata

Bazilikas – ir prieskonis ir vaistas

Bazilikas yra tiek vienas populiariausių prieskonių, tiek vaistažolė, kurią galima naudoti organizmo būklei gerinti. Bazilikas yra viena iš tų prieskonių, kuriuos šeimininkės ne tik naudoja džiovintus, bet taip pat dažnai augina virtuvėje ant palangės, balkone, ar prieskonių darželyje sode. Šį augalą rasite ir kiekviename žolelių ūkyje, kadangi šio prieskonio panaudojimo galimybės labai didelės.

Bazilikas, kaip prieskonis, karaliauja bet kurioje virtuvėje, kadangi juo galima gardinti įvairius patiekalus – dėti į salotas, mėsos ar paukštienos padažus. Jis taip pat puikiai tinka picai pagardinti, o šviežių bazilikų padažas idealus pagardas makaronams. Šis prieskonis ypač paplitęs gaminant italų virtuvės patiekalus.

Bazilikas virtuvėje

Bene garsiausias pagardas, gaminamas iš bazilikų yra pesto padažas. Šio padažo įvairūs variantai paplitę įvairiose kultūrose ir virtuvėse. Padažas tinka prie įvairaus maisto: kiaušinių, mėsos, makaronų. Jį galima valgyti ir su daržovėmis, pavyzdžiui agurkais.

Sudžiovintas bazilikas taip pat tinka bet kokiems patiekalams gardinti, kadangi suteikia patiekalams sodresnį skonį ir jo neužgožia kiti prieskoniai. Todėl bazilikas labai dažnai dedamas į  įvairius specializuotus, tam tikriems patiekalams skirtus, prieskonių mišinius.

Gydomosios baziliko savybės

Tikriausiai nežinojote, kad bazilikas yra ne tik prieskonis bet ir vaistažolė. Viena iš priežasčių, kodėl bazilikas toks populiarus kulinarijoje, yra ta, kad šis prieskonis ramina skrandį ir gerina virškinimą. Todėl jeigu sunkų maistą gardinsite bazilikais, jį suvirškinti bus daug lengviau ir organizmas nesijaus apsunkęs. Taip pat teigiama, kad bazilikas mažina cukraus kiekį kraujyje. Siekiant pastebimo efekto bazilikų arbatą reikėtų gerti reguliariai ilgesnį laiką.

Bazilikas taip pat malšina kosulį, galvos skausmą ir padeda persišaldžius. Todėl jeigu jaučiatės prastai, galite pabandyti išgerti raminančios bazilikų arbatos arba įdėti jo lapų į verdantį vandenį ir pakvėpuoti tokio vandens garais. Tai padės numalšinti galvos skausmą. Be to, bazilikas veikia kaip antibiotikas ir padidina organizmo atsparumą kai kurios bakterinėms infekcijoms. Todėl šalia tradicinių arbatų peršalus galima gerti ir bazilikų arbatą.

Stresas – nuolatinis palydovas šiuolaikinio aktyvaus žmogaus gyvenime. Dažniausiai stresui malšinti pasitelkiame ramunėlių, melisų, mėtų ar levandų arbatą. Tačiau prie jau paminėtų vaistažolių puikiai tinka ir bazilikas, kadangi jis pasižymi stresą mažinančiomis ir raminančiomis savybėmis. Norint maksimalaus efekto, rekomenduojama pagulėti šiltoje vonioje, į kurią įpilta stiprios bazilikų arbatos. Tai padės atsikratyti dienos nuovargio ir sumažins įtampą raumenyse bei visame organizme.