Sveikata

Maisto netoleravimo testas – įgeidis ar būtinybė?

maisto netoleravimo testas MNT, arba maisto netoleravimo testas – paslauga, padedanti nustatyti organizmo netoleruojamų produktų sąrašą bei atsikratyti įvairių simptomų ar išvengti gresiančių pasekmių dėl organizmui nepriimtinų maisto produktų vartojimo. Testas gan plačiai aptarinėjamas, ir susilaukia įvairių nuomonių: tiek aštrių kritikos strėlių, tiek liaupsų ir pagyrų.

Dažniausiai kritikuojama nemaža kaina ( maisto netoleravimo testas kaina gali prilygti ir minimaliam mėnesiniam atlyginimui), abejotinas veikimo principas ( buvo pasitaikę atvejų, jog to paties žmogaus kraujo mėginys skirtingose klinikose rodė skirtingus rezultatus), dažnas netoleruotinų produktų sutapimas tarp skirtingų žmonių. Papildomų paslaugų paketas ( dažnai po to rekomenduojamos bent 4 – 5 žarnyno valymo procedūros, gerųjų bakterijų vartojimas).

Vis dėlto, 2008 – aisiais MNT įvertintas Lietuvos pramonininkų konfederacijos aukso medaliu, kaip geriausias metų gaminys. O įsigilinus į šio maisto netoleravimo testo veikimo principą, daugelis dalykų tampa aiškesni, o klausimai atranda racionalius, moksliškus atsakymus bei paaiškinimus.

Kaip atliekamas MNT?

Yra keli būdai:

  1. Kompiuterinis maisto netoleravimo testas
  2. Maisto netoleravimo testas, naudojant kraujo mėginį

Pirmasis variantas dar kitaip žinomas, kaip Folio metodas, atliekamas tiriant akupunktūrinius taškus. Jo pagalba, be jokio ypatingo pasiruošimo ar skausmo, iškart galima nustatyti tam tikrą lėtinę alergiją maždaug trims šimtams maisto produktų. ( Lėtinė alergija maistui pasižymi tuo, jog simptomai išaiškėja palaipsniui – praėjus kelioms valandoms ar net paroms po netinkamo produkto vartojimo ir pasireiškia maždaug 80 – iai procentų žmonių). Deja, kol kas atliekamas  šis maisto netoleravimo testas Vilniuje, tačiau tikėtina, jog netolimoje ateityje jį bus galima atlikti ir kituose miestuose.

Antrasis būdas kiek labiau paplitęs, tačiau reikalauja tam tikro pasiruošimo – prieš procedūrą nevalgyti, negerti, nenaudoti jokių cheminių preparatų. Be to, šis maisto netoleravimo testas Kaune taip pat atliekamas. Būtent šio būdo pagalba, mikroskopu matomas vaizdas paaiškina, kas vyksta organizme, kuomet suvalgomas netinkamas maisto produktas.

Pasirodo, jog nesuvirškintos maisto medžiagos patenka į kraują ir naikina limfocitus – baltuosius kraujo kūnelius. To pasekoje išsiskiria tam tikri fermentai – mediatoriai, kurie sklinda po organizmą bei gali sukelti uždegimus ir taip silpnose vietose. Būtent dėl šios priežasties, gali apnikti lėtinės ligos ar pasikartojantys simptomai. O štai atliktas maisto netoleravimo testas Klaipėdoje įrodė vėlyvąją alerginę reakciją netgi Baltijos jūroje sugaunamoms žuvims ir kitoms jūros gėrybėms. Žinoma, tai gali įrodyti ir kituose miestuose atliekami MNT. Netoleravimo rezultatai nuo vietos visiškai nepriklausomi.

Kam reikėtų atlikti MNT?

Žmonėms, varginamiems lėtinių ligų, sergantiems astma, besiskundžiantiems silpnumu, lėtiniu nuovargiu, nutukimu, depresija, nemiga, susilpnėjusia atmintimi ar koncentracijos stoka. Netgi knarkimu. Simptomų yra ir daugiau. Tiesa ta, jog netoleravimo testas dar niekam nepakenkė. Na, nebent piniginei. Tačiau, atidžiau pasekus įvairias nuolaidas, tikrai galima maisto netoleravimo akcija išsitirti vienu ar kitu būdu.

Tokiu būdu galima pašalinti ligos priežastį, o ne slopinti sukeltus simptomus. Tiesa, anot specialistų, testo nepakanka atlikti kartą gyvenime. Norint išvengti negalavimų, geriausia jį pakartoti kelis kartus per metus, kadangi organizmas užteršiamas aplinkos poveikiu bei jo paveiktu maistu.

Taigi, įgeidis tai, ar būtinybė, priklauso nuo sveikas būklės. O ji, kaip žinia – didžaiausias turtas.