Kiekvienos šventės akcentas – gardus desertas. Dar Antikos laikais puotos pabaigoje svečiai būdavo vaišinami šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais, medumi bei patiekalais iš sūrio ar pieno. Viduramžių Prancūzijoje gardžiausiais desertais būdavo drebučiai, kompotai, kremai ir saldūs pyragėliai. Mūsų laikais saldumynų sąrašą papildė ledai bei saldūs kepiniai.
Kokį desertą pasirinkti priklauso nuo šeimininkės pomėgių, skonio ir žinoma metų laiko. Pavyzdžiui, ledai vasarą labiau tinkami, nei žiemą. Vėsiu metų laiku norisi kažko sotesnio, riebesnio – pyragaičio, pyrago ar torto gabalėlio. Nedidelė taisyklė – desertas neturi atkartoti pagrindinio šventės patiekalo. Tad jei pagrindinis buvo kalakutas kimštas vaisiais, desertui reikėtų vengti vaisių.
Desertas turėtų būti patiekiamas ne tuomet kai visi dar valgo, o kuomet nuo stalo nurinktas visas maistas (pagrindinis patiekalas), o likę tik gėrimai bei užkandžiai. Tuomet desertui suteikiama visa scena, jis gali puikuotis ir tinkamai pamaloninti svečius. Būtent dėl to šeimininkės pasitelkia visą fantaziją ir išmonę kaip nustebinti svečius. O kokie desertai dabar yra populiariausi šiandien?
Tiramisu – itališkas desertas užkariavęs lietuvaičių širdis. Desertas gaminamas iš sausainių juostelių išmirkytų kavoje, kiaušinio trynių ir maskarponės sūrio bei gardinamas Marsalos vynu ir kakavos milteliais. Žinoma tradiciniai itališki receptai lietuvaičių rankose kinta ir įgauna lietuvišką prieskonį, tačiau išlieka pačiu gardžiausiu desertu.
Karštas šokoladas – nepakeičiamas žiemos atributas. Soti, saldi šilta nuodėmė vėsų rudens ar žiemos vakarą. Specialistai teigia, jog truputėlis tikro juodo šokolado stimuliuoja smegenų veiklą, pakelia tonusą. Tad retkarčiais galima pasilepinti bei palepinti dailiuose puodeliuose serviruojamu karštu šokoladu kvepiančiu gvazdikėliais, mandarinais ir cinamonu.
Šokoladinis tortas – nepalieka abejingų. Šokoladas vis dar simbolizuoja turtus, prabangą ir išlavintą skonį. Tad šokoladinis biskvitas derintas su gaiviais vaisiais, varškės kremu ar ledais tampa išties nepaprastu desertu. Klasikinis šokoladinis tortas ar pyragas yra įvairių variacijų, tad kiekviena šeimininkė ras sau tinkamą skonį ir gaminimo būdą ir taip nustebins užsukusius svečius.
Geros šventės atributas desertas privalo papuošti kiekvieną šventę. Malonus gomuriui deserto skonis tarsi šnibžda, jog šeimininkė svečius sutiko su meile ir jų lauks kitą kartą.