Maistas

Kaip atrodo augalinė mityba

Augalinė mityba – tai bendras terminas, apibūdinantis mitybą, kurios pagrindą sudaro augalinis maistas. Paprastai į auglinę mitybą yra įtraukiama mažai arba visai neįtraukiama gyvūninės kilmės produktų.

Tačiau pastebima, kad augalinė mityba dažnai yra painiojama su veganiška ir vegetariška mitybomis, tačiau tai nėra tas pats. Augalinėje mityboje pirmenybė visuomet yra teikiama visaverčiam maistui – vaisiams, daržovėms, grūdams, riešutams, augaliniam aliejui, sėkloms ir ankštiniams augalams. Šios mitybos esmė yra visų maisto produktų grupių vartojimas pačiu natūraliausiu pavidalu. Ir nors augalinės mitybos propagavimo atveju paprastai siekiama mažinti mėsos ir pieno produktų vartojimą, nėra jokių griežtų taisyklių.

Vien tai, jog augalinės mitybos metu pirmenybė yra teikiama augaliniam maistui, yra labai naudinga tiek mūsų sveikatai, tiek ir aplinkai. Atliktų mokslinių tyrimų rezultatai rodo, kad augalinė mityba gali padėti sumažinti širdies ligų, II tipo diabeto, hipertenzijos, nutukimo, virškinimo sistemos ligų ir kai kurių rūšių vėžio riziką. Be to, augalinė mityba padeda sumažinti ir mus supančiai aplinkai daromą žalą.

Taigi, jei norite išbandyti augalinę mitybą ir svarstote, kaip turėtų atrodyti jūsų kasdienės mitybos racionas, galite atkreipti dėmesį į žemiau pateiktus maisto produktus.

Augalinės mitybos atveju svarbūs maisto produktai

  • Daržovės: morkos, paprikos, špinatai, brokoliai, žiediniai kopūstai, lapiniai kopūstai, šparagai ir kt.
  • Vaisiai: obuoliai, kriaušės, mėlynės, avietės, braškės, apelsinai, mandarinai, avokadai, persikai, kiviai ir kt.
  • Neskaldyti grūdai: rudieji ryžiai, grikiai, bulguras, avižos ir kt.
  • Ankštinės daržovės: pupelės, žirniai, lęšiai, avinžirniai ir kt.
  • Riešutai: pistacijos, anakardžiai, migdolai, makadamijos riešutai ir kt.
  • Sėklos: saulėgrąžos, chia sėklos, kanapių, linų sėmenų ir moliūgų sėklos.
  • Augalinės kilmės baltymai: tofu, sojų pupelės ir kt.
  • Nesaldintas augalinis pienas: migdolų, avižų ir sojų pienas.
  • Prieskoniai ir žolelės: bazilikas, rozmarinas, ciberžolė, raudonėlis, juodieji pipirai ir kt.
  • Augaliniai aliejai: tyras alyvuogių aliejus.

Maisto produktai, kuriuos reikėtų vartoti saikingai

  • Mėsa: vištiena, kalakutiena, jautiena, kiauliena ir aviena.
  • Žuvis ir jūros gėrybės
  • Pieno produktai: pienas, sūris ir jogurtas.
  • Kiaušiniai
  • Juodasis šokoladas
  • Padažai: pomidorų padažas, augalinės kilmės majonezas, garstyčios ir kt.

Maisto produktai, kuriuos reikia riboti

  • Perdirbti gyvūninės kilmės maisto produktai: šoninė, dešra ir kt.
  • Rafinuoti grūdai: balti makaronai, balta duona, bandelės ir kt.
  • Greitas maistas: dešrainiai, mėsainiai, gruzdintos bulvytės, koldūnai ir kt.
  • Saldumynai ir pridėtinis cukrus: sausainiai, saldainiai, pyragaičiai, gazuoti vaisvandeniai ir kt.

Pabaigai

Augalinėje mityboje visuomet svarbiausia yra sveikas maistas, kuris yra natūralus ir neperdirbtas arba perdirbtas minimaliai. Joje akcentuojamas maistingas augalinis maistas, pvz., vaisiai, daržovės, ankštinės daržovės ir neskaldyti grūdai. Augalinė mityba siejama su daugeliu mūsų sveikatai naudingų veiksnių, tarp kurių yra ir širdies ligų bei II tipo diabeto rizikos mažinimas.

Be to, augalinės mitybos pagalba galime lengviau sumažinti uždegimus, pagerinti virškinimo sistemos veiklą, paprasčiau kontroliuoti svorį ir kt. Todėl jei savo kasdienę mitybą papildysite didesniu augalinio maisto kiekiu, galėsite reikšmingai prisidėti prie geresnės sveikatos ir savijautos.

Tačiau tai nėra vienintelė augalinės mitybos nauda. Propaguodami augalinę mitybą mes taip pat prisidedame ir prie mus supančios aplinkos išsaugojimo, todėl elgiamės atsakingai ir priimame tvarius sprendimus. O kadangi augalinę mitybą mes galime lengvai pritaikyti pagal savo poreikius, ją propaguoti tampa dar paprasčiau.

Daugiau: Naturli